Дан сећања на Доситеја Обрадовића

Поводом Дана сећања на Доситеја Обрадовића, ученици 3/2  организовали су различите активности како би се упознали са значајем великог просветитеља. На почетку су погледали презентацију која је обухватила биографске податке, значај Доситејевог рада и његове књижeвне подухвате.

Кључне речи Доситеја Обрадовића су биле: „Путовати, учити и подучавати друге“. Зато нам је следећа активност Путујемо са Доситејом. Мапирали смо  сва места у којима је боравио Доситеј Обрадовић и потрудили да сазнамо нешто више о тим местима.

Истраживачки задаци су обухватили проналажење података о животињама који се појављују као главни ликови у басни. . Задаци су били следећи: прочитати басну, истражити које се животиње помињу у басни и пронаћи њихове главне карактеристике (изглед и особине) и исписати на наставном листићу.

Следи читалачки кутак, где ученици седећи у кругу изражајно читају басну. Након тога ученици анализирају басне на основу следећих питања. Ученици раде у пару.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

На часу Дигиталног света ученици су правили стрип у дигиталном облику . Користили су постојеће слике на интернету, а затим су дијалоге писали сами. Био је то посебно занимљив и интересантан задатак за ученике.

ДОСИТЕЈЕВЕ БАСНЕ

Стваралачки рад ученика-ученици су одабрали две животиње, као главне ликове своје басне. Након писања уследило је читање басни и евентуалне корекције.

Лисица и кокошка

Лисица је била доста гладна. Кренула је ка фарми и угледала младу кокошку. Видећи је, лисица је замолила да јој донесе мало воде. Кокошка је била неискусна па је донела воду лисици. Лисица је скочила на коку, зграбила је и однела у шуму.

Поука: не треба увек веровати другима, јер то можда није добро за тебе.

Јелен и миш

Јелен је шетао шумом. Шетајући згазио је на мишију рупу и случајн је затрпао. Наставио је даље да шета, али стално се питао да није можда затрпао неког мишића. Вратио се, откопао рупу и угледао мале мишиће. Они су му се захвалили и постали су добри пријатељи.

Поука: Ако некога случајно повредиш, мораш му помоћи.

Пас и мачка

пас је шетао двориштем, кад угледа мачку како иде према њему. “ Куцо, молим те дај ми мало хране, нисам јела већ два дана.“ „Ако ти сада дам храну, долазићеш стално код мене и тражити, постаћешлења мачка“. После пар година, задесила је несрећа пса који је остао без свог газде. Лутао је тражећи храну и срете исту ону мачку коју је одбио. мачка је имала нову кућу и пуно хране. Замолио је мацу да му да храну. “ Ти ми ниси дао када сам те молила, не заслужујеш да ти помогнем.“

Поука: У животу не треба да будемо себични, јер ће нам се све вратити.

 

 

Оставите коментар

Објављено под Правопис

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s