„Пролеће је, пролеће је“, заједнички пројекат

У марту, за време рекреативне наставе на Тари, ученици нижих разреда из Мале Иванче и ученици 3/2 из Малог Пожаревца реализовали су пројекат везан за долазак пролећа по називом „Пролеће је, пролеће је“. Циљ је био вишеструк:

  • оспособљавање ученика да своје мисли обликују правилним реченицама и да реченице повезују у логичке целине
  • упућивање ученика да садржаје из непосредне стварности организовано посматрају и описују
  • уочавање лепоте природе и развој љубави према њој
  • оспособљавање ученика да процењују свој рад и рад својих другара
  • сарадничко учење

Током рада  изврешана је корелација са српским језиком, природом и друштвом, ликовном културом, физичким васпитање. Ученици су имали могућност да обнове научено, богате језичко изражавање и креативност.

Говорна вежба : Посматрам, ослушкујем  и осећам мирисе у природи. Ученици су износили своја запажања везана за одлике пролећа као годишњег доба.

Следећи задатак је био да напишу честитку Меди за Дан пролећа. Ученици су радили у мешовитим групама. За то време учитељице и пар ученика су правиле Пролећну кутију коју су у даљем раду користили. Представници група читају своје честитке меди.

Када поменемо ПРОЛЕЋЕ одмах помислимо на његове веснике. Сада их откривамо на један занимљив начин. У Пролећној кутији налазе се појмови који карактеришу пролеће. Ученик излази испред табле, из кутије узима папир са једним појмом и пантомимом објашљава појам, док остали ученици погађају.

Следи израда пролећних круница за главу са мотивима везани за пролеће ( цветно дрво, инсекти, пчелице, цвеће…). Ученици су показали велики труд и креативност.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Следе активности на отвореном у непосредној околини павиљона у којем смо боравили. Ученици су имали задатак да уочавају промене у природи као и њене лепоте.  Правили су шаблоне, а затим користили за фотографисање. Израда пролећних букетића од шумског цвећа, травчица, гранчица.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Самопроцену је  урађена на основу богатства ученичких радова. Ученици су веома лепо прихватили овај начин рада. Потрудили да буду што маштовитији и креативнији. Највећа предност што су ученици међусобно сарађивали, размењивали знања и идеје

Оставите коментар

Објављено под За родитеље, Тематска настава

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s