Пети модул пројекта Чаробна Интеркултурална Мрежа Пријатељства

Пети модул пројекта Чаробна Интеркултурална Мрежа Пријатељства трајао је 9 седмица.  Задаци су  садржали опис врлине која је окосница задатка и кратко сажетак задатка, а затим  уз потпуну слободу самостално је раелизовано  у складу са основним смерницама.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

 1. задатак: РАДОЗНАЛОСТ

Радозналост се може дефинисати као жеља да се нешто види, зна или разуме. Закључили смо  да радозналост има две стране, једну позитивну, која води ка знању, и другу негативну, која води ка оговарању.

Радозналост је нужна за научно размишљање и увек се у основи свих питања које постављају учени и талентовани људи налази радозналост за проналажењем одговора о свету који их окружује. Помоћу цртежа, ученици су приказали колико су разумели дату тему.

 1. радионица: Израда паноа са следећим елементима:а)Радозналост као врлина и мана.

б) Синоними за реч радозналост.ц) Занимљиви експерименти о радозналости

е) Какво је наше лице када смо радознали?Цртање лица деце.

2.задатак: САМОПУЗДАЊЕ

 1. Шта је самопуздање, како ученици разумеју ову реч? Тражили смо речи које имају слично значе: самоуверење, самоконтрола, самопоштовање, оптимизам, успех, пожртвовање, поуздање, сигурност у себе, одлучност, ентузијазам, амбициозност
 2. Издвојили смо познате спортисте који су поред талента и мали доста самопоуздања да постигну велике успехе.
 3. Читање приче о Пинчу и Бони која нам је послужила као савршена подлога за децу која немају поверења у себе и желе даоткрију које су њихове способности. Закључили су да свака особа има квалитет који га разликује од осталих. Једни су добри у математици, други сликају, трећи говоре… Многа деца са својим способностима знају или им не верују, па су склони да завиде када открију особине које други имају, а немају своје
 4. Како развити самопоуздање? Говрити себи „Да, ја то могу!“ Не поредите се са другима. Не одустајте од својих снова. Не сумњајте у себе!
 5. Ликовна радионица: Верујем, када порастем могу да постанем…
 6. Ирада паноа
 7. задатак: ОДГОВОРНОСТ

Рад у пару – ученици су извлачили папирић на којем је писала једна од одговосрности о којој су требали да размишљају и да излистају на шта се та одговорност односи. На листићима налазиле су се следећи задаци: одговоран однос према себи, родитељима,вршњацима, старијим лицима, животињама, околини. Након извештаја сваког пара и остали ученици су се укључивали као би дошли до одређених закључака.

 • Имаш одговорност послушати друге када изражавају своје мишљење.
 • Имаш одговорност у активности укључити све који се желе придружити.
 • Имаш одговорност лепо поступати према својим пријатељима и одраслима управо на начин на који би хтио да се они односе према теби.
 • Имаш одговорност не наносити никакву бол другој деци (не злостављати их, не изазивати сукобе) те учинити све да до тога не дође ни међу другом децом.
 • Имаш одговорност редовно испуњавати школске обавезе, писати домаће задатке и трудити се како би постигао/ла најбоље могуће резултате.
 • Имаш одговорности не бацати папириће и тако загађивати околину.
 • Имаш одговорност не разбацивати се храном и прилагодити се новчаним могућностима своје породице.

4.задатак: ОРИГИНАЛНОСТ

1.активност: Оригиналност је нешто што појединца одваја од групе. Оригинални ,ожемо бити у свакодневном животу због начина на који размишљамо, како се облачимо, понашамо. Сваки човек када је баш онакав какав јесте, без претварања, оригиналан на свој начин.

2.активност: Како представити себе и своје одељење осталим другарима који учествују у овом пројекту? Одлучили су да прикупљају материјал, одаберу најзанимљивије и од тога направе презентацију. Обилазили су своје место и околину,  фотографисали све оно што мисле да би било занимљиво, дворишта, споменике…Циљ је био да представимо себе и на тај начин позовемо вршњаке који желе да се друже са нама

5.задатак: УПОРНОСТ

На почетку реализације овог задатка, прво смо разговарали шта је упорност И у којим су ситуацијама ученици показали упорност. Да ли смо обрађујући текстове наилазили на јунаке чија је једна од особина упорност?Да ли им је та особина помогла? Ученици су затим добили лавиринт где су требали да нађу из њега излаз. Био је то тежак задатак, само најупорнији су стигли до циља.

Следећа активност: Цитати о упорности.

Ученици су радећи у групама одабрали неколико научника, истраживали њихове животе, нагласили значај упорности у њиховим животима. Урадили су неколико стрипова

Научили смо: Упорност води до успеха.

 1. радионица: ПОВРЕРЊЕ

На радионици Упознај себе разговарали смо нашим о добрим и лошим особинама . Ученици су осликали руке и на прстима писали три добре и две лоше особине. Читали смо, разговарали , а затим залепили на пано. Наш заједнички закључак је да би некоме веровали и имали поверења потребно га је добро познавати.

Друга радионица је реализована у пару. Један ученик држи фотографију даје усмена упуства свом пару који треба да нацрта исти такав цртеж. Цртеж је повезан са обрађеним градивом.Услове је да није допуштено да пар поставља додатна питања. И ова активност је добринела изградњи јачању заједништва, а које јачају поверење међу ученицима.

У оквиру треће Рдионице, радећу у групи ученици су осмислили три игрице: Крени, ако знаш; Кирија; Трка збрка. Завршна активност: презентација игре другима

7.задатак: ОДЛУЧНОСТ

На почетку реализације овог задатка, ученици су добили листу врлина. Задатак ученика је био да прочитају и проуче И размисле које вредности они поседују. У пирамиду вредности рапоредили су у односу колико су њима значајне и важне добијене врлине. На врху пирамиде стављали су најзначајнију врлину коју поседују и тако редом док нису испунили пирамиду свим вредностима. Затим су ученици проналазили где су ставили И коју важност за њих има одлучност.

Затим смо разговарали шта је одлучност и у којим су ситуацијама ученици показали одлучност. Пронашли смо речи које су сличног значења : истрајност, доследност, непоколебљивост, упорност, непопустљивост, …

Следећа активност: Ученици су издвојили по њима значајне грађевине И споменике културе који су настали захваљујући одлучности њихових градитеља. На претходном припремљеном цртежу ученици су издвајали, сецкали и лепили познате грађевине. Тако су се ту нашли Храм Светог Саве, торањ на Авали, споменик Победник на Калемгдану и остале светски познате грађевине.

8.задатак: СНАЛАЖЉИВОСТ

Опис активности: Шта је сналажљивост, како нам помаже у свакодневном животу и у којој ситуацији вам је помогла? Ученици износе своја искуства, а након тога писали су састав на тему „ „Тада сам био сналажљив“

Следећа активност била је виртуелно путовање као једна од могућности обиласка удаљених предела и упознавање различитих држава, градова…одлазак у музеј…ученицима је било јако занимљиво, тражили су додатна објашњења како би могли од куће да виртуелно да путују. Немогућност да нешто постигнемо постиче је сналажљивост, досетљивост, довитљивост , био је закључак радионице.

9.задатак: На крају овог пројекта, одабрали смо најуспешније активности из сваког задатка и направили мозаик. Активности смо промовисали на нашој Фејсубук страници као и на Блогу. Било је ово још једно прелепо искуство!

Оставите коментар

Објављено под Правопис

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s