„Све ће се лепо свршити када имамо поверење у људе“

У месецу новембру ученици 3/2 са учитељицом обрађујући роман „Хајди“ реализовали су пројекат под називом „Све ће се лепо свршити када имамо поверење у људе“

ЦИЉЕВИ ПРОЈЕКТА:

Развијање код ученика навике да се самостално служе књигом;Развој љубави према књизи;Развој вештине читања и креативног писања;Промоција дечијег стваралаштава; Развијање сарадничког односа и такмичарског духа; Развијањ ечиталачког укуса; Развијање мотивације за учење; Развијање истраживачког рада и стваралаштва; Неговање сарадње и тимског рада; Богаћење речника, језичког и стилског израза; Усавршавање способности сналажења у новим ситуацијама; Увежбавање и усавршавање технике читања у себи (усмереног читања);Неговање моралних и естетских вредност;

Анализу романа започели смо разговором о аутору Јохани Шпири – занимљивости из њеног живота и мотивима за писање романа Хајди.

Разговор о роману као књижевној врсти.

Издвајање главних ликова из романа. Одредили смо место , време и редослед радње. Ученици су размишљали о узроцима и последицама догађаја, али и о поступцима ликова, стављали се „у туђе ципеле“ како би схватили зашто је лим поступио онако како је поступио. У раду је коришћена презентација коју је учитељица урадила.

Читатељски кутак у учионици – створили смо нешто другачију атмосферу у разреду, направили другачији распоред седења читањем у кругу.

Ученици читају описе који доминирају у роману. Одабрали су опис прве вечери Хајди на планини, опис првог јутра када се буди у постељи од свежег и мирисног сена. Епизода о козару Петру и Хајди на планини, буђење Хајди у граду, Хајди је опет на својој вољеној планини…

КРЕАТИВНОСТ НА ДЕЛУ:

Ученици су користећи  PowerPoint  правили мапу ума. Убацивали су различите облике и уређивали тако да представљају мапу ума. Облике су испуњавали текстом, а затим их повезивали линијама.

Израда постера главних јунака -ученици од картона, колаж папира, вунице правили постере са главним ликовима, а поред исписују  њихове особине (рад у групама). Затим сваки пар презентује свој рад.

Постајемо јунаци прочитаног романа – Дечаци су имали улогу новинара, а девојчице су биле Хајди. У првом делу часа заједно су одговарали на припремљена питања, а у другом делу часа  су усмено давали одговоре.

Главни ликови у роману воде дневник. Тако су ученици имали могућност да одаберу лик из романа  и у првом лицу напишу шта се све дешавало са тим ликом кроз роман. Ученици су се определили за Хајди, Клару, деду, Петра.

Издвајање лепих мисли и делова из романа и запписивање у свесци за лектиру.

ЗАВРШНЕ АКТИВНОСТИ:

Израда паноа

Анализа успешности пројекта– ученицима се допала књига, а највише лик љупке и племените девојчицеајди  која је успела да се снађе живећи у различитим срединама. Као потешкоћу су изнели обимност романа, али им се допало им се што су на један другачији начин обрадили ову лектиру.

 

 

 

 

 

 

 

Оставите коментар

Објављено под Тематска настава

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s