Пројекат: Сто година- сто дана Душко Радовић

Неко из детињства понесе само успомене, а неко сачува у очима, ушима, у срцу још мало оне радозналости и немира па уме да се игра и радује малим стварима, су речи Душка Радовића. Ове године  обележава се 100 година од рођење песника. Волео је децу и део свог писаног стваралаштва посветио је управо њима.

Циљеви пројекта:

  • промоција читања у школи и подстицање ученика на читање
  • развијање вештине читања и креативног писања
  • развијање читалачког укуса
  • развијање сарадничких односа
  • развијање медијске писмености
  • сарадња градске библиотекеи школе
  • промоција стваралаштва ученика

У оквиру пројекта којим  се обележава датум рођења дечијег песника, у месецу новембру реализовали смо више активности. Упознали смо се са животом и радом Душка Радовића, а затим одредили мапу кретања тако што смо на карти Србије означили места у којима је рођен и боравио Душко Радовић. На часовима смо читали велики број песама у оквиру којих смо реализовали разне истраживачке задатке.Читајући песме један од задатака је био да ученици издвоје које се све животиње помињу у песмама. Тако смо издвојили бумбара, плавог зеца, мачку, миша, мајмуна, кита, крокодила, козу…затим смо изабрали стих из песме „Цар Јован“ и направили причу.

Цар Јован

Велика ствар, значајна ствар

Јова је, децо постао цар!

Имао је бркове до ушију

И брада до појаса;

Имао је хиљаду белих коња

И хиљаду брзих паса.

У оквиру ликовне радионице ученици су илустровали једну песму по свом избору, исто тако изабрали су песму/причу и од тога направили стрип. Радили су портрет Душка Радовића, цртеж, карикатуру.

На часовима музичке културе један час смо назвали Певамо Душка Радовића, где смо слушали и певали следеће песме: Кад је био мрак, Јесења песма, Да ли ми верујете, Најлепша мама на свету, Страшан лав, Све што расте, хтело би да расте, Татин музичар…Поједини ученици су се одважили и реповали на изабране стихове.

Истраживали смо имена која се помињу у песмама, тако смо дошли до веома занимљивих имена:

У оквиру луткарске радионице, од пластелина, крпица, картона и различитих материјала ученици су правили јунаке Радовићевих песама/прича.

Један дан је био посвећен посети градској библиотеци, где смо презентовали свој рад, рецитовали песме, а затим смо правили показиваче за књиге.

На крају смо издвојили афоризме, цитате по којем је био познат Душко Радовић

Презентација целокупног рада

Оставите коментар

Објављено под Правопис

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s