Дан планете Земље – 22. април

EarthDay

Празник посвећен нашој планети обележава се низом манифестација широм света, како би се упозорило на опасност која прети животу на Земљи услед наглог развоја индустрије и пораста потребе за енергијом.

Сврха обележавања 22. априла је да се упозори на опасност која прети животу на Земљи услед наглог развоја индустрије и пораста потребе за енергијом, што је довело до испуштања великих количина отровних супстанци у атмосферу и повећаног искоришћавања фосилног горива, а посредно утицало и на глобално загревање и климатске промене.

Дан планете Земље је установљен 1970. године у САД, након еколошке акције која је одржана тог дана.

Празник посвећен планети у свету се обележава од 1992. године, када је на конференције УН о животној средини у Рио де Жанеиру усклађен дугорочни програм за промоцију одрживог развоја.

Извори воде

Загађењем воде индустријским и кућним отпадом, већ смо довели да 50% људи остане без пијаће воде.

Океани  zagadjenje okeana

Прекомерним загађењем хемијским и нуклеарним отпадом, количина риба се смањује, пошто у океанима има све више загађене воде.

Земљиште prskanje

Коришћењем хемикалија за пољопривреду (вештачка ђубрива, пестициди и хербициди) њихова прекомерна употреба и ширење градова, довели су до тровања и губљење земље за пољопривреду.

Шуме  156_9702_0

Крчење шума ради се из више разлога: због продаје дрвета, прављење пашњака, градња насеља, путева. Уклањање стабала без пошумљавања узрокује губитак биљмих и животињских станишта, промена климе. могу се јавити ерозије и одрони тла.

Биљне и животињске врсте

Многе биљне и животињскњ врсте широм света су пред изумирањем. Годишња брзина изумирања врста је 20 000. Нестанак врста значи нестанак целокупног система, јер врсте међусобно зависе једна од друге.

Становништво

Земља је пренасељена. Ако достигне лимит 12, 4 милијарде сваки пети човек ће живети у потпуној беди, без хране и воде, а свако десети ће бити озбиљно неухрањен.

Eво неких животињских врста које је човек истребио:

КВАГА

KVAGA

Живела је у равницама Јужне Африке, последња је умрла 1883.године. То је подврста зебре.

ТАСМАНИЈСКИ ТИГАР

ллл

Живео је на подручју Аустралије, Нове Гвинеје и Тасманије. По изгледу подсећа на пса, осим што има пруге попут тигра. Био је дугачак до 130 центиметара, а реп је био дугачак око пола метра. Имао је снажне чељусти које је могао јако да разјапи.

 

ДОДО

Frohawk_Dodo

Птица нелетачица, изумрла у 17.веку. Додо је био  вероватно  тежак око 17 kg, а висок око 75 cm. Додо је живео у шумама на Маурицијусу. Додоово перје било је меко и сивкасто, док је на коврџавом репу било беле боје. Ноге су му биле кратке и жуте са по четири прста — три напред и један позади. На врху сваког прста налазила се по једна црна и дебела канџа.

ДИВЉЕ ГОВЕДО ТУР

Ur-painting

У Европи истребљен у 17.веку. Потомак тура је данашње домаће говедо. Тур се налази на грбу данашње Молдавије и Румуније. Њихово станиште биле су шуме. Хранио се травом, али и плодовима воћа, лишћем, мекшим гранчицама…

 

 

 

Advertisements

Ostavite komentar

Objavljeno pod СОН/Природа и друштво, Тематска настава

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s