ЧОВЕК

1354582696doktor-telo

Шта на глави има човек? Ако животиње имају њушку или кљун, шта има човек? За шта човеку служе уста?

13874_519169164787466_2059634857_n

ЧОВЕК ДИШЕ – дисање је сложени процес, који се дешава непрекидно и аутоматски. Иако најчешће нисмо свесни да дишемо и не улажемо никакв труд да бисмо то чинили – увек дишемо, јер је кисеоник из ваздуха неопходан да би се нормално одвијали сви животни процеси у нашем организму.

Diaphragmatic_breathing

ЧОВЕК СЕ ХРАНИ-  из хране добијамо енергију, која је неопходна да би наше тело нормално „радило“, да би смо могли да се крећемо и обављамо разне активности. Може поменути да преко хране треба да унесемо разне састојке (беланчевине, угљене хидрате, масти и витамине) који су потребни нашем организму за раст и развој, обављање активности и заштиту од болести. Због тога је важно да једемо разноврсну и здраву храну. 

food-pyramid-for-kids-51

Храна садржи хранљиве састојке који нам дају енергију и сировине потребне за живот. Човек се разболи ако храном не уноси потребне беланчевине, угљене хидрате, масти, минерале и витамине који се налазе у храни. Пошто ни једна храна не садржи све састојке потребно је да се хранимо разноврсно.

Највише треба јести житарица, поврћа, воћа које треба да се користе у правилној размери. Пржена и преслана јела и слаткиши су нездрава храна.

 Млеко је веома хранљиво и помаже да се сисари заштите од болести. Свеже млеко садржи много хранљивих састојака: беланчевине, млечне масти, калцијум, витамине А, Д, Е. Људи пију млеко од крава, коза, оваца, буфала, камила, кобила, јелена и осталих сисара. Али свеже кравље млеко може да буде и извор многих бактерија. Оно се зато пастеризује загревањем се убијају микроорганизми који могу бити присутни у њему. Млеко се кува и да би се боље сачувало или да би се згуснуло као и да би се из њега одстанила вода за производњу млека у праху. Млеко се користи за справљање топлих и хладних напитака и као састојак куваних јела као што су разни сосови, супе и пудинзи.

ПО ЧЕМУ СЕ ЧОВЕК РАЗЛИКУЈЕ ОД ОСТАЛИХ ЖИВИХ БИЋА?

УСПРАВАН ХОД

ГОВОР Људи при споразумевању, поред речи користе и читав низ различитих покрета да би саговорнику показали шта мисле или осећају. Покрети посебно долазе до изражаја када је око нас бука и саговорник нас не чује како треба, али исто тако када смо негде где је тишина. Аутостопери користе подигнути палац, јер возачи не могу да их чују. Ловци се такође споразумевају знацима да не би уплашили и отерали плен. Када видимо пријатеља први знак је осмех.

 ЖИВИ У ДРУШТВУ

посебна и различита у односу на групе у које се удружују животиње (постојање разних врста група, подела послова међу члановима, уређивање односа законима и правилима понашања).

ЗАНИМЉИВОСТИ

Животиње се споразумевају (комуницирају) на разне начине. Многе шаљу и примају поруке путем мириса, користећи га да обележе границе своје територије (попут паса) или за привлачење супротног пола. Када су близу једна другој, као и људи, користе различите изразе лица (нпр. код паса се сужавају и отварају очи, мења се положај усана и ушију). Неке животиње користе звукове да би се споразумевале, и у томе су веома веште. Китови могу чути једни друге и на раздаљини од 50 километара. Слепи мишеви и делфини чују и звуке који су сувише високи да би их чули људи.

Мужјак цврчка може да зацврчи 600 пута у секунди, да би привукао женку или упозорио другог мужјака на своје присуство.

Посебно занимљив и зачуђујуће сложен начин споразумевања развиле су пчеле. Оне плешући преносе осталим радилицама информацију о томе где има хране. Ако је храна близу, њихов плес је једноставно кретање у круг, а ако су цветови далеко, онда је и плес сложенији. Овај „плес“ обавештава пчеле на којој удаљености се налази храна.

pcele1

Људи се највише споразумевају путем говора, али користе и друга средства да пренесу поруке. На пример, изразом лица другима саопштавамо како се осећамо и шта према њима осећамо. Осмех на лицу (осим када није искрен) знак је да нам је драго што смо некога видели или да нам прија оно што чујемо у разговору. Често користимо и покрете руку или главе (тзв. гестове): када је, на пример, неко љут, маше кажипрстом (претња) и врти главом (негодовање). Као и код мајмуна, високо подигнута рука са стиснутом песницом показује велику љутњу и спремност за напад. Аутостопери подизањем палца исказују молбу да их неко повезе (али морају да напишу назив места у које путују, јер је то немогуће показати покретом).

stooges-3-stooges-larry-curly-smiley-emoticon-000607-large

 

 

Advertisements

Ostavite komentar

Objavljeno pod СОН/Природа и друштво

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s