УЛОГА ЧОВЕКА У ОЧУВАЊУ ПРИРОДЕ

Људи, као најразвијенија бића која својим радом мењају природу, имају највећу одговорност за њено очување.

Отпадни гасови се високо у ваздуху растварају и доводе до тзв. киселих киша, које су штетне за биљке и животиње (а самим тим и за човека), а такође загађују и воду коју пијемо. Киселе кише посебну штету наносе дрвећу (шумама), а могу да изазову и помор риба и других бића која живе у води. Оштећују чак и фасаде зграда и камене мостове.

images   попис

Коришћење филтера који пречишћавају отпадне гасове из фабрика, мање штетних врста горива (нпр. безоловни бензин), употреба нових облика енергије (соларне плоче или генератори који производе струју користећи снагу ветра), али и смањење броја моторних возила на улицама, само су неки од могућих начина заштите природне околине. Загађивање природе је опасно по човека, јер штетне материје у храни, неисправна вода и отровни гасови из ваздуха који дишемо, могу довести до оштећења здравља, па и озбиљних болести.

Шумски пожари, настају као резултат немара и непажње – паљењем корова, ложењем ватре у близини шуме, бацањем опушака и лако запаљивих материјала на местима где лако долази до пожара

sumski-pozari-u-rusiji

УГРОЖЕНЕ БИЉКЕ И ЖИВОТИЊЕ

Познати пример угрожене врсте животиња јесу велике панде из Кине. Мање од хиљаду панди живи у дивљини, зато што су људи посекли велики део шума бамбуса у којима оне живе. Неколико врста носорога је у опасности од изумирања, зато што их људе лове због рогова, а тигрови су угрожени јер их лове због скупоценог крзна. Највише 400 планинских горила опстало је у шумама централне Африке, а ловокрадице их и даље убијају. Најређа животиња на свету вероватно је папагај Спиксов макао – једини слободни мужјак ове врсте пронађен је у Бразилу 1990. године (неколико женки је пуштено из зоолошког врта, да би се сачувала врста).

200387_panda4_if

У нашој средини, угрожене су неке биљке, попут банатског божура (има га само у Делиблатској пешчари) или српске рамонде (ретка врста биљке која расте у тешко приступачним пределима југоисточне Србије). Међу ретке и угрожене животиње спадају дабар, орао крсташ и белоглави суп, али и познате животиње попут јелена, вука и мрког медведа.

slika 2 srpska ramonda   попис

СРПАКА РАМОНДА                               БАНАТСКИ БОЖУР

попис   240px-Gyps_fulvus_01_by_Line1

ОРАО КРСТАШ                                                 БЕЛОГЛАВИ СУП

gizli   images

МРКИ МЕДВЕД                                                       ЈЕЛЕН

Advertisements

Ostavite komentar

Objavljeno pod СОН/Природа и друштво

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s