РАЗНОВРСНОСТ БИЉАКА

Дрвеће је највеће биље које живи на планети Земљи. Оно има чврсто, дрвенасто стабло на коме се налази много грана на којима расту листови у којима се производи храна за ове велике биљке. Када су стабла млада животиње могу да их прегризу или људи посеку. У том случају ће из такве биљке да се појави неколико нових биљака. Дрвеће расте и издиже се у висину да би било што ближе Сунчевој светлости и топлоти. Висина му помаже да спасе своје лишће од животиња. Неке врсте дрвећа одбацују своје листове у одређеном периоду током године, па за њих кажемо да су листопадна. Одбацивањем листова дрвеће се штити од од оштећења која би настала услед ниских температура током зиме или суше. Друга врста дрвећа не одбацује лишће. То дрвеће је стално зелено, па га називамо зимзеленим. Оно има дебело, кожасто лишће које га штити од од хладноће и суше.

400pxcopalmedameriqueja1   попис

images   2154_Chamaecypar_4e8f207b09f84

Жбунови су биљке које имају дрвенаста стабла. Жбун је мања дрвенаста биљка која има више изданака који дају жбунаст изглед. Ове су биљке ниже од 7, 5 метара и са тако малом висином не могу да дају добру дрвенасту грађу као дрвеће. Жбунови као што су леска и глог могу да израстиу као дрвеће, ако се заштите од животиња и ако не расту у шибљацима. Исто тако бор или храст ће расти као жбун на високим планинама или на отвореним морским обалама. Када се посече шума, жбуње ће веома брзо да насели тај простор. Таква нова шума се назива шибљак. Касније ће порасти и дрвеће које ће израсти изнад жбунова. Неки жбунови неће моћи да расту испод дрвећа у сенци и изумреће. Други ће моћи да расту и образоваће спрат жбуња у шуми. Жбунови имају трње којима се бране од животиња. Неке птице се хране плодовима овог закржљалог жбуња или инсектима који у њима живе.

попис   images

Коровом називамо оне самоникле биљке које људи сматрају непожељним, јер сметају гајеним биљкама – одузимају им воду, хранљиве материје, светлост и простор. Коровске биљке расту брзо и способне су да за кратко време произведу велике количине семенки. Њихово семе се врло лако разноси и скоро сваким делом биљке су способни да се и даље размножавају. Корови сметају гајеним биљкама да дају веће приносе одузимајући им воду, храну, хранљиве материје, светлост и простор. Коров се мора у потпуности ископати из земље и не сме се дозволити да остви семенке.


images

Ариш – чудни четинар: Овај четинар расте у хладним и умереним пределима. Занимљив је због тога што, иако је зимзелено дрво, одбацује зими своје лишће (четине). Стабло му је право и високо од 15 – 50 метара. Његове гране су неправилно распоређене око стабла. Шишарке су му окренуте нагоре.

200px-Larix_decidua_Winter

Advertisements

Ostavite komentar

Objavljeno pod СОН/Природа и друштво

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s