ЖИВОТИЊЕ

Животиње су жива бића која:

1. Не стварају сама себи храну као биљке, већ је налазе у свом станишту

2. Већином могу саме да мењају место-да се крећу

3. Имају телесни омотач, најчешће кожу
Животиње, према изгледу (грађи) и начину живота деле на:

сисаре, птице, инсекте, рибе, гмизавце и водоземце

СИСАРИ: Иако већина женки рађа младунце, постоји неколико врста сисара чије женке полажу јаја . Сисари су топлокрвне животиње, па могу да опстану и у веома хладним пределима. Постоји око 5500 врста сисара. Од животиња које живе у нашим крајевима, сисари су нпр. пух, водена волухарица, зец, јеж, дивља мачка, видра, куна белица, дивља свиња, срна. . .
Делфини су сисари који имју витко издужено тело и захваљујући таквом облику могу да достигну брзину од 55 километара на час. На леђима закривљено пераје им омогућава за одржавање равнотеже. Пераје кита убице је велико два метара, а то само показује колико је он сигуран. Делфини имају издужену њушку у којој се налазе више од 200 издужених тачкастих зуба погодних за лов.

delfini   220px-Feldhase   0000307236_l_0_UR6CoD

ПТИЦЕ: Постоји око 10 000 врста птица. Оне живе у свим крајевима света, па и у џунгли, пустињи, чак и у леденим пределима Земље. У нашим крајевима такође живи много врста птица. Неке од њих су познатије, као нпр. гак, бела и црвена чапља, рода, риђоглава патка, патка њорка, орао белорепан, орао кликташ, јастерб, ластавичар, детлић, грлица, кукавица, сеница, итд.  Највећу групу птица чине птице певачице. Оне живе углавном на копну, а мањи број око слатких вода.

0000307236_l_0_UR6CoD   images  РОДЕ                                                                 СОКО

РИБЕ: У нашим крајевима живе, нпр. шаран, штука, сом, црвенперка, лињак, црноока деверика, гавчица, караш, чиков…

saran mreza   riba-16

ШАРАН                                                  ЦРНООКА ДЕВЕРИКА

ВОДОЗЕМЦИ: Рађају се из јаја и на свет долазе у облику пуноглавца. Пролазе кроз низ промена до изгледа одрасле јединке. Знате ли још неке животиње које припадају групи водоземаца? То су: зелена жаба, велика крастача, зелена крастача, гаталинка, шумска жаба, грчка жаба, шарени даждевњак, подунавски мрмољак, мали мрмољак црвентрби мукач, обична чешњарка…

Младунци неких животиња изгледају потпуно другачије од својих родитеља. Такви младунци се називају ларве и током развоја пролазе кроз брзе и велике промене све док се не преобразе у одраске јединке. Овај преображај назива се метаморфоза. Жаба је животиња која пролази кроз метаморфозу мењајући се из риболиког пуноглавца у четвороножну одраслу животињу.

Јастози пролазе кроз осам облика да би на крају постигли облик одрасле животиње

Stablo-grana-nebo_540   попис

ШАРЕНИ ДАЖДЕВЊАК             ЖАБА

ГМИЗАВЦИ: Шта мислите, зашто гуштери воле да се излежавају на сунцу? Излагање сунцу омогућава им да задрже топлоту у телу, онда када је нема довољно. Већина гмизаваца живот проводи на копну (углавном у топлијим крајевима), мада су неки, попут крокодила, најчешће у води. Младунци, који се излежу из јаја, личе на своје родитеље. У гмизавце спадају: барска корњача, зелембаћ, ливадски гуштер…

попис    Zelembac

ИНСЕКТИ: Најбројнија врста животиња су инсекти. Постоји огроман број веома различитих инсеката. Тело већине инсеката је састављено из три дела: главе (на којој се налазе уста, очи и антене или пипци), груди (на којима се налазе три пара ногу и два пара крила) и трбуха (у коме се налазе срце, црева и други органи).  Неки од многобројних инсеката су: јеленак, стрижибуба, трчуљак, свитац, мали преливац, дневни пауновац, шафрановац, ластин репак, вилин коњиц. .

images   попис

ВИЛИН КОЊИЦ                           СВИТАЦ

Мрави су инсекти који живе у групама или колонијама са гнездима испод земље. У њима има и по 100 000 и више мрава који имају једну исту мајку. Немају крила, јер им она могу сметати у заклоњеним гнездима. Када мрави добију крила онда значи да да су им развијени полни органи и да се могу парити што и чине у лету. После парења мужјаци угину, а женке праве нова гнезда у која полажу јаја. Крила им отпадају. Када се излегу први радници они сакупљају храну за себе, своје млађе сестре и краљицу – мајку. Неки од млађих радника постају војници. Ове јединке су крупније од својих сестара и штите гнездо уједањем или прскањем киселине по уљезима.

MRAVI

Домаће и дивље животиње: Домаће животиње су настале припитомљавањем неког њиховог „дивљег претка“. И данас већина њих међу дивљим животињама има „своје рођаке“. Пас је настао припитомљавањем вука, пошто су људи открили да им они могу помоћи у лову. Прво су припитомљаване животиње које пасу и које живе у крдима (као што су козе, овце, краве и коњи), јер је њих било лако хранити. Гајене су због исхране, вуче и обраде земљишта. Дивље патке и гуске се не убрајају у живину. Како човек помаже дивљим животињама? Дивље животиње могу да се припитоме, али су веома непредвидивог понашања. Нервозне су и прихватају само човека који се брине о њима. Не могу лако да се размножавају у заточеништву.

Живином називамо једним именом патке, гуске, ћурке, и кокошке. Гнезде се и гаје у домаћинствима. Припитомљавају се. Утиче се на њихове услове размножавањеа. Бирају се птице са посебним особинама ко што су носивост јаја, дебељушкасто тело, укусно месо, за гнежђење. Дивље патке и гуске које људи лове се не убрајају у живину

КАКО СЕ ЖИВОТИЊЕ КРЕЋУ?

1. ПЛИВАЈУ

2. ГМИЖУ

3. ЛЕТЕ

4. ИДУ ( ХОДАЈУ, ТРЧЕ, СКАЧУ…)

Животиње дишу на различите начине     

рибе дишу на шкрге попис

жаба дише помоћу плућа и преко коже               images

ове животиње   дишу на  плућа                                                                   images

Подела животиња према храни коју користе:

1. биљоједи ( коњ, зец, овца, коза, скакавац …)

konj-slike-1   0004

2. месоједи (вук, лисица, орао,птице грабљивице)

images   images

3. сваштоједи (свиња, медвед, јеж, јазавац,кокошка…)…..

images   images   попис

ЗАНИМЉИВОСТИ

    558763_518288224875560_429219252_n   163565_518288198208896_2020508566_n

РАЗВОЈ ЛЕПТИРА од ларве до лептира

http://www.youtube.com/watch?v=K70GjJWE7e4

ЖАБА

563056_518288324875550_609645965_n

frog-eggs-15-04-detail-sm   tadpole   mlada_zaba   zaba_u_vodi

Advertisements

Ostavite komentar

Objavljeno pod СОН/Природа и друштво

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s