Занимљивости уз лекције ВОДА и ВАЗДУХ

ЗАШТО НАСТАЈУ ОБЛАЦИ?
Облаци су груписане ситне водене капи које настају кондезацијом водене паре у атмосфери. Водена пара се ствара испаравањем воде из мора, језера и река. Кад се ваздух загреје, молекули воде се размакну, а ваздух се диже, пошто је загрејани постао лакши. Међутим, на већим висинама температура је нижа па се ваздух хлади. Долази до кондезације: молекули водене паре скупљају се у ситне капи текуће воде, тј.облаке. Исту појаву са воденом паром запажамо кад се купамо у топлој води па се замагле прозорска стакла. Облаци настају и кад се ваздух диже да би прешао преко планинских ланаца.
ЗАШТО МУЊА УВЕК ПРЕТХОДИ ГРМЉАВИНИ?
Муња и грмљавина су две различите појаве које прате громове током олује. Муња је јак бљесак који настаје електричним пражњењем у атмосфери, док је грмљавина звучна појава која настаје услед наглог ширења ваздуха око места избијања варнице, кад се ваздух муњевито загреје за неколико хиљада степени. Обе појаве дешавају се истовремено, али грмљавину чујемо после муње, јер се светлост шири већом брзином од звука.
ЗАШТО ДУГА САДРЖИ СЕДАМ БОЈА?
Сунчева светлост изгледа бела, жута или можда ружичаста у свитање или у сутон. Међутим, она је састављена од седам дугиних боја: ЦРВЕНЕ, НАРАНЏАСТЕ, ЖУТЕ, ЗЕЛЕНЕ, ПЛАВЕ, ИНДИГО ПЛАВЕ И ЉУБИЧАСТЕ. Кад се на небу појави дуга, Сунчева светлост се при сусрету са капљицом воде разлаже на седам дугиних боја, па тако можемо видети од чега је састављена.
ЗАШТО ДУВАЈУ ВЕТРОВИ?
Ветрови настају услед премештања ваздушних наса над Земљином површином. Сунчева топлота загрева и покеће ваздух: топао се диже и тако ствара подручје ниског притиска. Хладан ваздух се спушта и ствара подручје високог притиска. Струјање ваздуха је изазвано разликама у атмосферским притисцима. Кретање ваздуха тј.ветар, је утолико снажнији што је већа разлика у притисцима између две области. Снажни ветрови, јаки пљускови и огромни таласи имају страховиту разорну моћ.
Advertisements

Ostavite komentar

Objavljeno pod СОН/Природа и друштво

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s